Vedtekter

VEDTEKTER FOR PERSSTUA FAMILIEBARNEHAGE AS

1. Eierforhold

Persstua familiebarnehage er en barnehage med 8 plasser fra 0-3 år. Familiebarnehagen drives i leide lokaler i en enebolig ved Nilsbyen. Eierne av barnehagen bor ikke selv i huset, noe som gjør at alle arealene i husets 1. etasje kan brukes til barnehagens formål.

Eierform

Eierne er selvstendig næringsdrivende, og barnehagens eierform er ansvarlig selskap med delt ansvar.

Organisasjonsnummeret er 897665972

Eiernes navn

Marie Kraage Støp, Anita Tømmerdal

Adresse

Nils Uhlin Hansens vei 77, 7026 Trondheim.

Telefon

Persstua 453 44 215

Marie 930 16 086

Anita 996 34 166

E-post

persstuabarnehage@gmail.com

Ansvar

Eierne har pedagogisk, administrativt og økonomisk ansvar for Persstua familiebarnehage.

2. Formål

Persstua familiebarnehage drives i samsvar med Lov om barnehager og de av Kunnskapsdepartementet til enhver tid fastsatte forskrifter og retningslinjer, rammeplan for barnehager, kommunale vedtak og planer for Persstua familiebarnehage.

Barnehageloven § 1 Formål

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet, ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

3. Opptak -Oppsigelse- Permisjon

Opptak av barn til ledige plasser skjer etter søknad via https://www.trondheim.kommune.no/barnehage/ med søknadsfrist til hovedopptaket 1. mars.

Fagenhet for oppvekst og utdanning foretar opptak og tildeler barnehageplass etter vedtatte opptakskriterier. Barnehageplassene fordeles til barn bosatt i Trondheim kommune.

Barnehageplass tildeles etter følgende opptakskriterier i prioritert rekkefølge:

Hovedopptak

Barn med rett til plass etter barnehageloven § 16, og som fyller ett år senest innen utgangen av august har rett til barnehageplass fra august. Det må søkes plass innen fristen 1. mars.

Barn som fyller ett år i september, oktober og november det året det søkes barnehageplass, har rett til plass i barnehage fra den måneden barnet fyller ett år.

Felles for Trondheims-
barnehagene

1. Barn med nedsatt funksjonsevne og barn det er fattet vedtak for etter lov om barnevernstjenester §§ 4-12 og 4-4, annet og fjerde ledd, jf. barnehageloven § 18.

Krav til dokumentasjon: Vedlegg fra Barne-og familietjenesten og/eller medisinsk faglig kompetent personell.

Tilleggskriterier

2. Ansattes familie.

3. Søsken til barn i samme enhet.

4. Familier som har hatt tilknytning til barnehagen tidligere.

5. Barn bosatt i barnehagens nærmiljø.

6. Loddtrekning.

Overflyttingsopptak

Barn som har en barnehageplass i Trondheim, og som søker plass i en annen enhet/barnehage. Søknadsfristen er 1. februar. Plassene tildeles fra august.

Felles for Trondheims-
barnehagene

1. Barn med nedsatt funksjonsevne og barn det er fattet vedtak for etter Lov om barnevernstjenester §§ 4-12 og 4-4, annet og fjerde ledd, jf. barnehageloven § 16.

Krav til dokumentasjon: Vedlegg fra barne- og familietjenesten og/eller medisinskfaglig kompetent personell.

Tilleggskriterier

2. Barn som har plass i en familiebarnehage prioriteres dersom det søkes om overflytting til en ordinær barnehage. Det er et vilkår at barnet er fylt 3 år eller fyller 3 år i løpet av året.

Suppleringsopptak
Det blir foretatt opptak gjennom hele året dersom det blir ledig plass. Dette opptaket gjelder for barn med og uten barnehageplass som søker utenom fristene for hovedopptak eller overflyttingsopptak.

Felles for Trondheims-
barnehagene

1. Barn med nedsatt funksjonsevne og barn det er fattet vedtak for etter lov om barnevernstjenester §§ 4-12 og 4-4, annet og fjerde ledd jf. Barnehageloven § 18.

Krav til dokumentasjon: vedlegg fra barne- og familietjenesten og/eller medisinskfaglig kompetent personell.

2. Barn som I løpet av barnehageåret mister plassen sin på grunn av nedleggelse eller permisjon/stenging av barnehagen.

Tilleggskriterier

3. Barn fra familier med store belastninger på grunn av sykdom og/eller andre forhold.

4. Ansattes familie.

5. Søsken til barn i samme enhet. Det tilstrebes at søsken skal få plass i samme barnehage.

6. Familier som har hatt tilknytning til barnehagen tidligere.

7. Barn i nærmiljøet.

Barn har plass ved Persstua familiebarnehage til og med juni, året barnet fyller 3 år.

Oppsigelse av barnehageplass skal skje via søknadsportalen, og skriftlig direkte til Persstua familiebarnehage med 2 måneders varsel regnet fra den første i påfølgende måned. Kontingent må betales ut oppsigelsestiden.

Reglene for oppsigelse gjelder også for de som har takket ja til plass, men som ombestemmer seg før plassen tas i bruk.

Oppsigelse kan gis av kommunen ved manglende betaling.

Søknad om permisjon fra barnehageplass sendes via søknadsportalen, og skriftlig direkte til Persstua familiebarnehage innen den første i måneden, og minst to måneder før permisjonen skal gjelde. Permisjon kan ikke gis før barnet har begynt i barnehagen. Søknad om permisjonkan innvilges med betalingsfritak dersom plassen kan benyttes av et annet barn i permisjonstiden.

4. Foreldrebetaling

Stortinget fastsetter hvert år maksimalpris per år for plass i barnehage. Prisen gjelder for et heldagstilbud. I forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen fastsetter bystyret satser for foreldrebetalingen og regler for moderasjoner og gratis kjernetid.

Kostpenger kommer i tillegg.

Søskenmoderasjon er 30% for barn nummer to og 50 % fra og med barn nummer tre. Søskenmoderasjon gis også når søsken går i forskjellige barnehager.

Trondheim kommune behandler søknader om redusert foreldrebetaling på økonomisk grunnlag etter de nasjonale reglene for inntektsgradert foreldrebetaling og gratis kjernetid.
Ingen skal betale mer enn seks prosent av familiens samlede inntekt, begrenset oppad til maksimalprisen for en barnehageplass. Barnehagene kan kreve kostpenger i tillegg.

Foreldrebetaling skjer forskuddsvis hver måned. Det betales for 11 mnd. i året. Juli er en betalingsfri.

Ved ekstraordinær stenging av barnehagen, kan foreldre få tilbakebetalt kontingent for de dagene barnehagen holder stengt.

5. Leke- og oppholdsareal

Følgende areal er godkjent til bruk for Persstua familiebarnehage:

1. etasje. 90 kvadratmeter. Gang, bad, wc, garderobe, leke rom, vogn rom/kontor, stue og kjøkken.

Ute disponerer barnehagen ca 5 mål tomt, samt by marka.

6. Barnehagens åpningstid

Persstua familiebarnehage har åpningstid mandag t.o.m. fredag fra kl. 07.30-16.30.

Barnehagen holder stengt 4 uker i juli, samt mellom- dagene i jul og påske.

Personalet i Persstua familiebarnehage har 5 planleggingsdager i løpet av året. Barnehagen er da stengt.

7. Intern kontrollsystem -årsplan

Persstua familiebarnehage har utarbeidet internkontrollsystem, med hensyn til bl.a. arbeidsmiljø, brannvern og produktkontroll. Barnehagen er knyttet opp til bedriftshelsetjeneste gjennom dr. Dropin.

Årsplan for den pedagogiske driften av Persstua familiebarnehage utarbeides for et år om gangen og følger barnehageåret. Årsplanen utarbeides på grunnlag av Rammeplanen for barnehager og tilpasses lokale forhold. Foreldre får årsplanen til orientering og er med på å utforme denne.

Utenom den veiledende årsplanen vil det bli gitt ut en mer detaljert månedsplan for den gjeldende måneden.

8. Samarbeidsbarnehager

Persstua familiebarnehage samarbeider med Knøttene og Tusseskogen familiebarnehager. I tillegg er barnehagen knyttet opp til et nettverk med familiebarnehager på Byåsen.

9. Foreldreråd og brukerråd.

Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Alle foreldre til barn i barnehagen er med i foreldrerådet, og velger sine representanter til barnehagens brukerråd. Brukerråd tilsvarer barnehagelovens bestemmelse, § 4 om samarbeidsutvalg, og skal bestå av foreldre og ansatte, slik at hver av gruppene er likt representert.

Foreldrerådet og brukerrådet skal ivareta barnas og foreldrenes interesser og bidra til et godt samarbeid mellom barnehagen og foreldrene.

På Persstua familiebarnehage er alle foreldre i barnehagen med i foreldrerådet og derfra velges, på første foreldremøte, to representanter til barnehagens brukerråd. Marie og Anita vil representere de ansatte.

10. Forsikring

Persstua familiebarnehage har forsikret barna gjennom Trygg forsikring.

Ved barnehagestart blir det levert ut skjema for tillatelse til tur med bil, buss, trikk og tog.

11. Taushetsplikt

Persstua familiebarnehage følger bestemmelsene om taushetsplikt ih.h.t. Lov om barnehager § 20 og opplysningsplikt til sosialtjeneste og Barnevernstjeneste § 21 og § 22.

12. Helseopplysninger

Foreldre fyller ut skjema om barnets helse før barnet begynner i barnehagen.

13. Endring av vedtekter

Endring av vedtekter kan skje som følge av kommunale eller statlige føringer, eller at eierne selv lager nye vedtekter. Hvis nye vedtekter lages av eierne, vil dette legges fram i samarbeidsutvalg før de fastsettes.

Vedtekter for Persstua familiebarnehage ble vedtatt 1.februar 2008. Vedtektene ble sist endret 24. januar 2023, og vil tre i kraft 1.februar 2023

Persstua familiebarnehage AS

Marie Kraage Støp, Anita Tømmerdal